Skip to main content
Активност

Књижевно вече Енеса Халиловића окупило је синоћ љубитеље писане речи у Културном центру на Златибору. У разговору са Ксенијом Ковач, професорком књижевности, говорио је о свом Манифесту квантумизма, изнетом у збирци поезије ,,Бангладеш", који ,,не виче: за мном, него овуда" и чија је основна идеја да: ,,Појам појмом чини веза међу честицама". Поетика збирке ,,Секвоја" доноси нову идеју. Песник говори о егзистенцији у свету који нас окружује, критикује и подучава, говори о својим страховима и позива на стварање, јер ,,Човек је пропевао да не полуди", како каже Зухо Џумхур. Публици је представљена и двојезична збирка ,,Versus Latini", у којој су песме преведене на латински језик.

Слушајући приче својих суграђана, пријатеља и познаника, разумевајући животне приче, нарочито људи са маргине, проучавајући историју света, ствара аутентичан роман, који осликава друштво које нас окружује. Тешко је одмерити који књижевни лик више ураста у срце, чија је патња снажнија и судбина несрећнија - Нејрина, Бадемина, Нуманова, Јанова... Текстови овог изузетног писца адаптирани су у позоришне представе, како код нас, тако и у Берлину, а дела су му преведена на више десетина језика. 

Оснивајући часопис ,,Сент" и електронски часопис ,,Eckermann", несебично помаже да књижевност, како младих, тако и увелико афирмисаних аутора заузму, значајно место на уметничкој лествици.